Social Icons

Pages

Tuesday, March 20, 2012

G K of Indian History Part-1

1.The Battle of Plassey was fought in
Ans - 1757

2.The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of 
Ans - Jhelum and Chenab

3.Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after
Ans - Military affairs 

4.Tripitakas are sacred books of
Ans - Buddhists

5.The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent
Ans - Nirvana

6.The theory of economic drain of India during British imperialism was propounded by
Ans - Dadabhai Naoroji

7.The treaty of Srirangapatna was signed between Tipu Sultan and
Ans - Cornwallis

8.The system of competitive examination for civil service was accepted in principle in the year
Ans - 1853

9.Through which one of the following, the king exercised his control over villages in the Vijayanagar Empire?
Ans - Mahanayakacharya

10.The Vijayanagara ruler, Kirshnadev Raya's work Amuktamalyada, was in
Ans - Telugu

11.Under an agreement with which of the following countries did Subhas Chandra Bose organize the Indian soldiers, taken as prisoners by the Axis Powers, into the Azad Hind Fauj?
Ans - Japan

12.We hear of two envoys being sent to the Roman kings, one in 27-28 AD to the court of Augustus and the other in 110-20 AD to the court of
Ans - Trajan

13.The use of Kharoshti in ancient Indian architecture is the result of India's contact with
Ans - Greece

14.The troops raised by the emperor but not paid directly the state and place under the charge of mansabadars were know as
Ans - Dakhili

15.The treaty of Mangalore was signed between
Ans - the English East India Company and Tipu Sultan

16.To conquer and annex Peshawar and Punjab, Mahmud of Ghazni defeated
Ans - Hindushahis

17.To which professions earlier leaders who struggled for freedom of India mainly belonged?
Ans - Lawyers,Teachers,Journalists.

18.The victories of Karikala are well portrayed in
Ans - Pattinappalai

19.Todar Mal was associated with
Ans - land revenue reforms

20.To which of the following dynasties did Kind Bhoja, a great patron of literature and art, belong?
Ans - Paramara

No comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text

Sample Text